Van stek naar plant

Bij Jonge Planten Grünewald werken we puur met vegetatief vermeerderd materiaal en dus hebben wij voor al onze soorten, moederplanten nodig. In de loop der jaren hebben wij een sterk netwerk opgebouwd van moederplantlocaties. De moederplantlocaties waarmee wij zakendoen, zijn gevestigd in Spanje, Portugal, Israël, Kenia, Tanzania en Uganda. Stuk voor stuk bedrijven die stekken van topkwaliteit leveren en een werkwijze hanteren die aansluit op onze visie.

wij nemen je graag mee in dit proces

“We behandelen de jonge plantjes met veel liefde!”

Moederplantlocaties

In mei/juni bezoeken wij de proefvelden van de verschillende veredelaars. We beslissen vervolgens welk assortiment wij het jaar erna gaan voeren en leggen dat vast in onze catalogus.

Het Elite-materiaal wordt naar de diverse moederplantlocaties gestuurd. Hier worden met veel passie de moederplanten voor het volgende seizoen opgekweekt. Bijna jaarrond – van september tot juni – worden op de moederplantlocaties de stekken geoogst en verpakt. Met gekoeld transport gaan de stekken op reis naar ’s-Gravenzande.

Bewortelingsproces

Bij binnenkomst worden de stekken opgeslagen in de koelcel. Na het uitzoeken, worden ze met de hand gestoken in paperplugs die gemaakt zijn door onze eigen machines.

Vervolgens kan in de kas het bewortelingsproces beginnen. In wat wij de ‘kraamkamer’ noemen, behandelen we de jonge plantjes met veel liefde en we zorgen ervoor dat ze voldoende vocht en warmte krijgen.

Na 2 tot 3 weken verschijnen de eerste wortels. De doeken of het plastic kan eraf en de jonge plant krijgt nog zo’n twee weken de gelegenheid om door te groeien.

Een week voordat we de jonge planten bij de klant afleveren, zoeken we het materiaal zorgvuldig uit. We sorteren op hoogte of dikte en – indien gewenst – bewerken we de stek door bijvoorbeeld te toppen of te scheren.

De jonge planten zijn klaar voor vertrek. Ons werk zit erop en ze gaan de wijde wereld in!

Bij Jonge Planten Grünewald staan deze vier kernwaarden centraal in alles wat wij doen: Eerlijkheid, Betrouwbaarheid, Flexibiliteit en Klantgerichtheid.